top of page

OBIECTIVELE ETAPEI 3/2020

 

           In cadrul acestei etape a proiectului complex, s-au propus următoarele obiective specifice (parțial):

Obiectiv 1. Realizarea de noi produse dermato-cosmetice şi farmaceutice regenerative performante pe bază de resurse de origine marină cu acţiune sinergică, evaluarea fizico-chimică şi microbiologică și a efectului terapeutic al produselor dermato-cosmetice și farmaceutice obţinute pe modele experimentale optime în culturi celulare specifice ţesutului dermic;

Obiectiv 2. Încorporarea unor unor extracte polifenolice obținute din tescovină soiuri roșii și caracterizarea materialelor cu extracte încapsulate prin diferite tehnici, analiză termică, spectroscopie FTIR, determinarea in vitro a activității de captare de radicali liberi, izoterme de adsorbție-desorbție și determinarea profilelor de eliberare a polifenolilor din matricile de silice mezoporoasă funcționalizată;

Obiectiv 3. Obținerea și caracterizarea unor materiale compozite de tip silice mezoporoasă-ulvan, prin studii preliminare privind acoperirea unor particule de silice cu ulvan, polizaharidă sulfonată extrasă din alga verde Ulva lactuca ce a dovedit o bună biocompatibilitate și cu un agent anticancerigen, resveratrol, pentru care s-au determinat profilele de eliberare ale acestuia din diferite matrici de silice pură și funcționalizată.

 

REZUMATUL ETAPEI

  

            În vederea realizării obiectivelor propuse în această etapă, în cadrul în cadrul proiectului component 1 s-au obținut 4 variante de produse dermato-cosmetice noi (P1, P2, P3 și P4), condiționate ca geluri bioadezive, prin înglobarea de compuși biologici activi, respectiv gelatina (GEL) și glicozaminoglicani (GAG), izolați și purificati din Rapana venosa precum și extracte hidroalcoolice de alge marine verzi (Cladophora vagabunda, Ulva lactuca si Enteromorpha intestinalis) în baze de gel hidrofilic constituite din Carbopol Ultrez 10 NF, respectiv Carbopol 940 NF, în diferite concentrații și rapoarte de combinare. Variantele conţin și un conservant natural, respectiv extract de citromicina din sâmburi de grepfruit precum și acid citric și trietanolamina pentru reglarea pH-ului. S-au stabilit etapele tehnologiilor de obținere a gelatinei pulbere din Rapana venosa și a acestor produse dermato-cosmetice. S-au determinat proprietățile fizico-chimice ale preparatelor farmaceutice în conformitate cu prevederile Farmacopeei Române, Ed.a 10-a, acestea fiind: fermitate, adezivitate, consistență, capacitate de intindere, pH, grad de penetrare în piele. S-au utilizat metode și modele experimentale optimizate pentru determinarea capacităţii antioxidante prin metoda de fotochimiluminiscenţa utilizand tehnica ACL. Efectul antibacterian al probelor s-a testat conform standardului SR EN ISO6579/2002/(E) pe tulpini microbiene specifice.  Efectul terapeutic al produselor obtinute s-a testat pe modele experimentale optime în culturi celulare specifice tesutului dermic. In prezenta etapă s-a evaluat potentialului non-iritant al probelor cu ajutorul unui model experimental in vitro prin dozarea citokinelor pro-inflamatorii IL-1α si IL-6, secretate de către celulele tegumentului – keratinocite HACaT. De asemenea s-a demonstrat in vitro efectul de stimulare a viabilitătii și proliferării celulare de către gelurile bioadezive testate, pe un model experimental utilizand fibroblaste ale ţesutului conjunctiv NCTC L929, prin metodele MTT si LDH. Rezultatele testărilor fizico-chimice si biologice au demonstrat că cele patru variante de geluri bioadezive au prezentat o bună conservare în timp, au avut activitate de neutralizare a radicalilor liberi, un grad ridicat de biocompatibilitate și nu au indus efect iritant. S-au selectat ca optime toate variantele de produse farmaceutice urmând ca în etapa următoare să se testeze activitatea lor antimicrobiană, efectul asupra procesului de regenerare tisulară, acțiunea fotoprotectoare pe celule ale pielii,etc. S-au obținut 2 variante de biostimulator-regenerator pe bază de bioresurse marine și vitivinicole, cu potential de fertilizare. In urma testării acestora  pe soluri de  culturi de viţa de vie s-a demonstrat efectul pozitiv asupra creșterii lăstarilor de vită de vie, precum și asupra continutului de pigmenti clorofilieni și carotenoizi din frunze.

         În vederea realizării obiectivelor propuse în această etapă, în cadrul proiectului component 2, s-au efectuat experimente pentru determinarea profilelor de eliberare in vitro a agentului citostatic, irinotecan, din matrici mezoporoase de silice de tip SBA-15 și a unui compus natural cu efect anticancerigen, trans-resveratrol. De asemenea s-au făcut studii pentru obținerea unor materiale compozite de tip silice mezoporoasă-ulvan. Acoperirea matricei de silice mezoporoasă cu ulvan va asigura țintirea țesutului cancerigen. Prin abordarea celor două direcții de cercetare, se va urmări atât determinarea condițiilor optime pentru profilul de eliberare a agentului citostatic (irinotecan) și a trans-resveratrolului (matrice de silice, concentrație de substanță biolog activă), cât și metoda și conținutul de ulvan ce acoperă particulele de silice. Tot în această etapă s-au continuat studiile cu privire la determinarea profilelor de eliberare a polifenolilor din extractele obținute din tescovină încapsulate în matrici mezoporoase de tip MCM‑41 pură și funcționalizată cu grupări acide, care favorizează o mai bună stabilitate în timp a extractelor polifenolice și care au dovedit o mai bună biodisponibilitate prin creșterea solubilității acestora în fluide biologice simulate. Încapsularea extractului polifenolic din tescovina soiul Mamaia a fost cea mai eficientă în suportul de silice funcționalizată cu grupări de tip acid propionic. În această etapă s-au obținut și 4 variante de preparate farmaceutice de tip geluri bioadezive, prin înglobarea de compuși biologici activi, respectiv gelatina pulbere izolată și purificată din moluște marine Rapana venosa, precum și extracte hidroalcoolice din produse secundare din procesul de vinificație-tescovină soiuri roșii și extracte hidroalcoolice de alge marine verzi din genul Clorophyta încorporate în baze de gel hidrofilic constituite din carbomerii Carbopol Ultrez 10 NF și Carbopol 940 NF, în concentrații și rapoarte de combinare bine precizate, asociate cu conservanții citromicina și acid citric, respectiv trietanolamina ca reglator de pH. Preparatele farmaceutice obținute prezintă inocuitate biologică și au fost evaluate privind activitatea antimicrobiană a acestora față de 2 tulpini bacteriene și o tulpină fungică specifice țesutului dermic și au evidențiat o bună activitate antibacteriană, nu prezintă citotoxicitate, ceea ce le recomandă ca potențiale produse cu proprietăți antibacteriene și cu efect stimulator-bioregenerator.

           Prin urmare, prin derularea activităților din această etapă, au fost atinse toate obiectivele propuse, s-au îndeplinit și depășit toți indicatorii de realizare, iar valoarea rezultatelor obținute este susținută de activitatea de diseminare, fiind prezentate în 4 conferințe internaționale precum și prin publicarea a 4 articole ISI cu factor de impact (din care 1 articol într-o revistă ISI de top, Antioxidants, FI=5.014, zona Q1),  sunt în curs de publicare 2 articole într-o revistă ISI, au fost publicate 2 articole în reviste indexate BDI și s-au de înregistrat la OSIM 2 cereri de brevet invenție care constau în obținerea unor preparate dermato-cosmetice de tip geluri bioadezive pe bază de extracte din organisme marine și respectiv obținerea unui biostimulator-regenerator cu rol de biofertilizator pe bază de biomase reziduale din organisme marine și subproduse de la vini-viticultură. De asemenea prin implementarea etapei a III-a a proiectului complex, s-a îmbunătățit infrastructura tuturor partenerilor și s-a diversificat oferta de servicii a acestora. Toți cei 6 noi tineri cercetători angajați, cu o pregătire profesională foarte bună (doctoranzi și masteranzi), au fost implicați activ în desfășurarea activităților proiectului complex.

 

Resursa umană implicată în realizarea activităţilor din Etapa a 3-a/2020.

     Locuri de muncă susţinute prin program, inclusiv resursa umană nou angajată:

  • Coordonatorul-UOC: 11 cercetători cu experienţă prof. (3), conf. (5), şef lucrări (2), CSIII (1). Nu s-au efectuat nou angajări.

  • Partenerul P1-INCDM: 9 cercetători cu experienţă cu funcții CSI (4), CSIII (2), din care 2 post-doctoranzi, 3 doctori, 1 doctorand, 3 tehnicieni. Nu s-au efectuat nou angajări.

  • Partenerul P2-UPB: 2 cercetători cu experienţă şi 2 asistenţi cercetare (doctoranzi) angajaţi cu normă întreagă.

  • Partenerul P3-INCDSB: 14 cercetători specialiști cu funcții de CS, CS III, CS II, CS I, dintre care 7 doctori, 3 post-doctoranzi, 2 doctoranzi precum și 2 tehnicieni. Noii angajați (1 CS și 1 ACS) au ocupat cele 2 posturi în domeniul chimie-biochimie.

  • Partenerul P4-ICF: 6 cercetători cu experienţă şi 1 tânăr nou angajat cu normă întreagă doctorand la UPB.

  • Partenerul P5-SCDVV: 3 cercetători cu experienţă şi 1 asistent cercetare cu normă întreagă. Tânărul nou angajat s-a înscris la doctorat la UPB, Coordonator ştiinţific Prof. dr. Daniela Berger, Responsabilul proiectului component 2, tematica tezei de doctorat fiind în domeniul proiectului. P5 nu a făcut achiziţii de echipamente în această etapă.

 

Prezentarea structurii ofertei de servicii de cercetare şi tehnologice cu indicarea link-ului din platforma Erris:

 

DESCRIEREA ETAPEI Nr. 3

Denumire: Dezvoltarea de produse dermato-cosmetice şi farmaceutice performante pe bază de resurse de origine marină cu acţiune sinergică și demonstrarea funcționalității acestora - Partea 1

(Perioada de raportare: 01/01/2020 — 31/12/2020)

 

REZULTATE ASTEPTATE:

  • Parametri tehnologici optimi

  • Metode de încapsulare

  • Metode de înglobare

  • Parametri încărcare microbiană

  • Metode şi modele experimentale in vitro de evaluare a efectului de regenerare, antiinflamator și antitumoral

  • Formule de fabricație

  • Tehnologie de obținere de biostimulator-regenerator

  • Tehnologie de obținere a unui produs  farmaceutic bioregenerativ

  • Tehnologie de obținere a unui produs farmaceutic cu acțiune citostatică

  • Tehnologie de obținere a unui produs cu activitate antimicrobiană

  • Sisteme cu eliberare controlată de medicamente cu acțiune sinergică şi profile de eliberare in vitro

  • Preparate farmaceutice cu performanță superioară

  • Brevetarea rezultatelor obținute

  • Comunicarea şi publicarea rezultatelor

 

PROIECT COMPONENT NR. 1

  • Activitatea 3.1. Realizarea de produse dermato-cosmetice şi condiţionarea acestora sub diferite forme - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 2 biotehnologii

  • 3 variante de condiționare produse dermato-cosmetice

 

  • Activitatea 3.2. Evaluarea fizico-chimică şi microbiologică a produselor dermato-cosmetice - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 metodă de analiză activitate antioxidantă

  • 1 buletin de analiza parametri fizico-chimici

  • 1 buletin de analiză pentru activitatea antimicrobiană

  • Activitatea 3.3.Demonstrarea efectului terapeutic al produselor obţinute pe modele experimentale optime în culturi celulare specifice ţesutului dermic - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 2 metode optimizate de analiza a biocompatibilității

  • 1 model experimental in vitro

 

  • Activitatea. 3.4. : Selectarea variantelor optime şi realizarea unor produse-prototip care prezintă eficienţă dermato-cosmetică superioară - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 2 produse dermato-cosmetice

 

  • Activitatea 3.5.: Prelucrarea deşeurilor biologice rezultate din procesele tehnologice intermediare în vederea conversiei pentru obţinerea unui biostimulator-regenerator pentru soluri viticole - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 biostimulator-regenerator - varianta preliminară

 

  • Activitatea 3.11. : Diseminarea rezultatelor - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 lucrare comunicata la manifestare științifică

  • 1 articol publicat în revistă ISI/BDI

 

  • Activitatea 3.12. Activitate de inovare şi depunerea de cerere de brevet - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 cerere de brevet de invenție

 

PROIECT COMPONENT NR. 2

  • Activitatea 3.6. Separarea din extracte naturale a unor componente cu acțiune sinergică și caracterizarea biochimică a acestora - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • parametri tehnologici extracte – parțial

 

  • Activitatea 3.7. Încorporarea unui agent citostatic în mezoporii matricei de tip silice funcționalizată cu compuși din extracte naturale și caracterizarea compozitelor rezultate - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 matrice mezoporoasă functionalizată de tip silice

 

  • Activitatea 3.8.: Evaluarea influenței extractului natural asupra profilelor de eliberare in vitro ale agentului citostatic - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • parametri cinetici – parțial

 

  • Activitatea 3.9.: Evaluarea activității sinergice a agentului citostatic și a componentei din extractul marin pe culturi celulare - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 buletin de analiză pentru viabilitate celulară

  • 1 raport morfologie celulară

 

  • Activitatea 3.10.: Formularea unor produse farmaceutice/ bioregenerative - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 produs farmaceutic

  • 1 buletin de analiză pentru activitate antimicrobiană

 

  • Activitatea 3.13.: Diseminarea pe scară largă prin comunicarea și publicarea națională sau internațională a rezultatelor - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 2 lucrări comunicate la manifestări științifice

 

  • Activitatea 3.14.: Activitate de inovare şi depunerea de cerere de brevet - Partea 1

 

Indicatori de realizare:

  • 1 cerere de brevet de invenție

Obiective etapa 3/2020
Rezumatul Etapei 3/2020
Resursa umana
Rezultate asteptate
Proiect component 1
Proiect component 2
bottom of page