Proiect complex nr. 85 PCCDI /2018
VALORIFICAREA COMPLEXĂ A BIORESURSELOR DIN ZONA MĂRII NEGRE PRIN DEZVOLTAREA ȘI APLICAREA UNOR BIOTEHNOLOGII INOVATOARE ȘI EMERGENTE (INOBIOMAR)
Institutia Coordonatoare: UNIVERSITATEA "OVIDIUS" DIN CONSTANTA
Manager de proiect: Prof. Univ. dr. Ticuta NEGREANU - PIRJOL
e-mail: ticuta_np@yahoo.com
OBIECTIVUL PROIECTULUI COMPLEX
​
Scopul proiectului INOBIOMAR este aplicarea unor tehnologii inovative pentru obÈ›inerea de sisteme cu eliberare controlată de medicamente pentru dezvoltarea de produse farmaceutice bioregeneratoare ÅŸi dermato-cosmetice prin încapsularea în structuri mezoporoase a unor compuÈ™ilor bioactivi prezenÅ£i în organisme marine È™i biomasa vinicolă reziduală din regiunea Mării Negre, evaluarea efectelor acestora la nivel celular, precum ÅŸi a potentialului antimicrobian si antioxidant.
​
REZUMAT PROIECT COMPLEX
Domeniul produÈ™ilor naturali din specii marine devine tot mai studiat odată cu descoperirea proprietăților lor funcÈ›ionale, cu numeroase efecte benefice asupra sănătății, acestea fiind diferite în funcÈ›ie de zona geografică din care provin. În contextul existenÅ£ei unor resurse marine, abundente, cu potential terapeutic insuficient valorizat, prezenta propunere are ca scop valorificarea complexă a bioresurselor din zona Mării Negre prin dezvoltarea unor tehnologii inovatoare pentru obÅ£inerea de preparate farmaceutice/cosmeceutice bioregeneratoare pe bază de compuÈ™i bioactivi din extracte marine încapsulaÈ›i în matrici mezoporoase nanostructurate de silice funcÅ£ionalizată, cu eliberare controlată, condiÅ£ionate ca membrane/discuri bioadezive. Pentru o valorificare superioară a bioresurselor Mării Negre se propune ca biomasa reziduală din fluxul tehnologic să fie utilizată ca biostimulator pentru soluri viticole. Se vor dezvolta tehnologii noi atât pentru extragerea eficientă È™i conservarea principiilor active de încapsulare a acestora în matrici de silice nanostructurate, cât È™i farmaceutice de obÈ›inere de formulări moderne, eficiente terapeutic/cosmetic, testate in vitro. Proiectul va fi realizat de un consorÈ›iu multidisciplinar format din UOC, INCDM, UPB, INCDSB, având un centru de cercetări nou cu deficit de personal, ICF-Academia Română È™i SCDVV Murtfatlar aflată în relansare, care vor dezvolta È™i utiliza în comun infrastructura È™i resursa umană existentă È™i nou creată atât prin implementarea proiectului cât È™i în viitor, întărind capacitatea instituÈ›ională a partenerilor, prin îmbunătățirea ofertei de servicii. Implementarea proiectului va ridica nivelul TRL până la 5. Scopul proiectului complex poate fi realizat prin complementaritatea celor 5 proiecte componente, livrabilele preconizate fiind elaborarea a 6 cereri de brevet ÅŸi tehnologii noi de fabricare a 3 preparate farmaceutice cu acÈ›iune sinergică care se vor putea transfera către beneficiari economici.